کورتیزول یا هورمون استرس ، هورمونی که همیشه باعث وحشت میباشدو به منظور ترساندن لیفترها از انجام کارهای شدید، ما به آنها میگوییم که کورتیزول عضلات آنها را نابود خواهد کرد.
اگرچه تا حدودی حقیقت در این گفته نهان میباشد، اما کل داستان اینگونه نیست.
و میتواند قند موردنیاز بدن را در این شرایط در اختیار آن قرار دهد و در حقیقت در استرسهای طولانیمدت به بدن کمک میکند آمادگی لازم را داشته باشد. با اینحال شناخت این هورمون، به
همین نقطه ختم نمیشود، به همین دلیل در کیا دارو به سراغ وظایف کورتیزول و تاثیر هورمون استرس بر بدن رفتهایم تا شما رااز علائم اختلال هورمون کورتیزول و عوارض بالا بودن آن آشنا کنیم؛ بدانید.یایید دقیق تر این موضوع را بررسی کنیم.
————————————————————————————————————————————————————————————————-
فهرست مطالب
-
مهمترین وظایف هورمون کورتیزول
-
تاثیر هورمون استرس بر بدن
-
چند روش طبیعی برای کاهش سطح کورتیزول
-
علائم اختلال هورمون کورتیزول
-
کورتیزول و رشد عضلات
-
کورتیزول باعث چاقی می شود
————————————————————————————————————————————————————————————————–
مهمترین وظایف هورمون کورتیزول
وظایف هورمون کورتیزول در بدن عبارتند از:
- حفظ التهاب
- تنظیم فشارخون
- افزایش قندخون
- کنترل چرخه خواب و بیداری
- افزایش انرژی و در نتیجه کاهش فشار و حفظ تعادل
مواردی که ذکر شد مهمترین وظیفه هورمون استرس کورتیزول هستند و در ادامه با عوارض بهم خوردن تعادل این هورمون و درنتیجه عدم توانایی آن در عملکرد درست، آشنا میشوید.
تاثیر هورمون استرس بر بدن
هورمون کورتیزول بهعنوان هورمون استرس شناخته میشود؛ اما متخصصان معتقدند این هورمون تاثیر بیشتری بر سلامت بدن دارد. در یک تحقیق جدید به این نتیجه رسیدهاند که رابطه بین کورتیزول و قدرت حافظه در افراد بزرگسال وجود دارد. بر اساس این مطالعه افرادی که درشب سطح این هورمون در آنها بهطور غیرطبیعی بالا است، مغز کوچکتری دارند و درنتیجه در تستهای شناختی هم امتیاز خوبی به دست نمیآورند. همچنین تاثیر هورمون استرس بر بدن با بیماریهای قلبی و وزن در ارتباط است.
هنگامی که بدن با خطر جدی مواجه میشود، سیگنالهایی به مغز میفرستد و موجب افزایش ترشح این هورمون در بدن میشود. با تمام شدن موقعیت خطر باید ترشح و تولید کورتیزول کم شود؛ اگر این استرسها دائمی باشند، تاثیر هورمون استرس بر بدن نگرانکننده است و ممکن است، ترشح این هورمون و سطح آن در خون بالا باشد که برای سلامتی مشکل ساز خواهد بود.
چند روش طبیعی برای کاهش سطح کورتیزول
1- به میزان مناسب بخوابید : مشکلات مزمن خواب مانند آپنه انسدادی خواب، بی خوابی یا نوبت کاری با کورتیزول بالاتر مرتبط است.
2-ورزش کنید، اما نه زیاد : ورزش شدید کمی بعد کورتیزول را افزایش می دهد اما چند ساعت بعد کاهش می یابد. این افزایش کوتاه مدت به هماهنگی رشد بدن برای مقابله با چالش کمک می کند.
3- نفس کشیدن : تنفس عمیق یک تکنیک ساده برای کاهش استرس است که می تواند در هر مکانی استفاده شود. مانند تمرین مبتنی بر تمرکز حواس، تنفس کنترل شده به تحریک سیستم عصبی پاراسمپاتیک، معروف به سیستم “استراحت و هضم” کمک می کند، که به کاهش سطح این هورمون در بدن کمک می کند.
4- لذت ببرید و بخندید : خندیدن باعث ترشح اندورفین و سرکوب هورمون های استرس مانند کورتیزول می شود. همچنین با خلق و خوی بهتر، کاهش استرس و درد درک شده، کاهش فشار خون و سیستم ایمنی قویتر مرتبط است.
5- بهترین خودت باش : احساس شرم، گناه یا بی کفایتی می تواند منجر به تفکر منفی و افزایش کورتیزول شود.
6- یک رژیم غذایی مغذی داشته باشید : در حالی که می توان از همه غذاها در حد اعتدال لذت برد، اما توجه به غذاهایی که می خورید ممکن است علائم استرس را کاهش دهد و به شما کمک کند سطح کورتیزول خود را بهتر مدیریت کنید.مصرف منظم قند افزوده بالا ممکن است منجر به افزایش سطح کورتیزول شود. نکته جالب این است که رژیم غذایی با قند بالا ممکن است ترشح کورتیزول را در طول رویدادهای استرس زا سرکوب کند و مدیریت موقعیت های استرس زا را برای بدن شما دشوارتر کند.
علائم اختلال هورمون کورتیزول
- فشارخون بالا
- پوکی استخوان
- خستگی
- تحریک پذیری
- مشکلات گوارشی
- کاهش قدرت عضلانی
- تغییر ناگهانی خلق و خوی
- مشکل خواب
- جمع شدن آب در پلکها
- میزان گلوکز خیلی بالا در خون
- وجود موهای زاید زیاد در صورت
- وجود علائم کششی در شکم
- چاقی در منطقه شکم متمرکز باشد
- تشکیلات رسوبات چربی در گردن
کورتیزول و رشد عضلات
کورتیزول نقش مهمی در نحوه استفاده بدن از کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتئین ها دارد.
همچنین موجب کاهش التهاب می شود، فشار خون شما را تنظیم می کند و قند خون (گلوکز) را کنترل می کند.
چرخه خواب / بیداری شما را کنترل می کند، انرژی را افزایش می دهد تا بتوانید از پس استرس برآیید و پس از آن شما را در بازگشت به حالت تعادل کمک می کند.
تا زمانی که خون حاوی سطح مناسب کورتیزول باشد، شما در حالت تعادل هستید. وقتی سطح کورتیزول کاهش پیدا می کند، مغز به غدد فوق کلیوی سیگنال تولید هورمون را صادر می کند، سپس میزان کورتیزول آزاد شده را به خوبی تنظیم می کند.
گیرنده های کورتیزول (که در بیشتر سلول های بدن شما وجود دارند ) این هورمون را به روش های مختلف دریافت و استفاده می کنند. این عامل بستگی به موقعیت های متفاوتی که در آن قرار می گیرید دارد.
به عنوان مثال، هنگامی که بدن شما در حالت آماده باش و فعال است و نیاز به واکنش دارد، کورتیزول می تواند عواملی که موجب توقف عکس العمل های مفید شما می شود را تغییر داده یا خاموش کند، این فرآیند می تواند در مورد هریک از سیستم های بدن از جمله : سیستم هضم یا تولید مثل، سیستم ایمنی بدن یا حتی روند رشد اتفاق بیفتد.
کورتیزول باعث چاقی می شود؟
اگر ما به مدت طولانی در شرایط استرسزا باشیم یا به “استرس” عادت کنیم، هورمون کورتیزول در بدنمان همیشه بالاست و در نهایت ما را چاق میکند.
کورتیزول زیاد باعث احساس گرسنگی مداوم، افزایش چربیِ احشایی (چربیِ شکمی)، کند شدنِ متابولیسم بدن و حتی مقاومت به انسولین میشود.
اگر شما در دریای کورتیزول غرق هستید، مراقب باشید؛ چون کمکم اضافه وزن پیدا میکنید.