منافذ پوستی در اغلب موارد قابل مشاهده نیستند، اما گاهی اوقات به دلیل وجود برخی مشکلات جسمانی، این منافذ از حد طبیعی خود بزرگتر شده و منظره نه چندان زییایی را روی صورت ایجاد می کنند. به طور کلی به یاد داشته باشید که هر تار موی انسان از طریق یک منفذ رشد می کند که اغلب دیده نمی شوند، اما همین تار موها می توانند در جایی ایجاد شوند که منفذی بزرگ وجود دارد و کاملا در دید باشد.
چنین منافذی در همه قسمت های پوست وجود دارند، اما در روی گونه ها و بینی به طور ویژه آزاردهنده هستند و بخصوص خیلی از خانم ها نسبت به بزرگ شدن آنها حساس ترند. بعضی از باکتری ها و آکنه ها و جوش های صورت نیز روی صورت های چربی و درون این منافذ امکان رشد بیشتری دارند و در بلند مدت مشکلات بهداشتی نیز ایجاد می کنند. به همین خاطر امروزه انواع کرم ها برای پوشش این منافذ وارد بازار شده که هر یک خوبی ها و بدی ها خود را دارند. اگر شما هم در پی رفع این مشکل هستید و به همین منظور می خواهید با بهترین کرم بستن منافذ پوست آشنا شوید، تا انتهای این مطلب همراهمان باشید.
منظور از منافذ پوستی چیست؟
منافذ پوستی در واقع برای بدن انسان لازم هستند، زیرا اجازه تنفس را به پوست می دهند هر منفذ از یک فولیکول مو و چند غذه چربی تشکیل شده که سبوم تولید میکنند و پوست را همیشه مرطوب و صاف نگه می دارند. منافذ پوستی معمولا به یکی از سه حالتی که در ادامه توضیح می دهیم روی پوست صورت وجود دارند:
- منافذ O شکل: منافذ O شکل، تقریبا گرد و بسیار بزرگ هستند. مخصوصا اگر از آن دسته افرادی هستید که پوست چرب و مستعد به آکنه دارید، احتمالا این منافذ را بر روی پوست صورت خود دیده اید.
- منافذ U شکل: این گونه منافذ در مخصوص افرادی است که پوستشان بیش اندازه بوده و اتفاقا از کمبود آب رنج می برند.
- منافذ Y شکل: همراه با افزایش سن، تولید کلاژن در پوست کاهش پیدا می کند. در نتیجه منافذی که شبیه قطره آب و به شکل Y هستند، با افزایش سن بیشتر روی پوست دیده می شوند.
علت بزرگ شدن منافذ پوست صورت چیست؟
مهمترین عاملی که در بزرگ شدن منافذ باز صورت نقش دارد ژنتیک است؛ منافذ باز روی پوست روزنههایی هستند که به عرق و سبوم اجازه ی خروج از پوست را میدهند. اگر والدین شما منافذ بزرگی روی پوستشان دارند به احتمال زیاد شما هم این مشکل را خواهید داشت. اما به جز عامل وراثت عوامل دیگری نیز هستند که روی بزرگ شدن آن تاثیر گذارند. این عوامل به شرح زیر هستند:
تولید چربی زیاد در پوست
منافذ باز در بخش میانی صورت شما بزرگتر به نظر میرسند چرا که در این بخش از صورتتان غدد آزاد کنندهی چربی بیشتری وجود دارند.
جنسیت
معمولا مردان به نسبت زنان پوست چربتر و غدد آزاد کنندهی چربی بیشتری دارند؛ بنابراین منافذ باز پوستشان بزرگتر است.
افزایش سن
کلاژن و الاستین پروتئینهایی هستند که به لحاظ ساختاری میتوانند منافذ باز صورت را مستحکمتر و کوچکتر نگاه دارند. با افزایش میزان کلاژن و الاستین کاهش پیدا میکند و همین امر باعث میشود منافذ پوست بزرگتر شوند.
نور خورشید
قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعهی ماوراء بنفش خورشید (UV) باعث تجزیهی کلاژن و الاستین، پروتئینهای سازندهی پوست میشود. این فرآیند استحکام پوست را کاهش میدهد و باعث بزرگتر شدن منافذ باز پوست میشود.
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی میتواند با افزایش فعالیت غدد تولید کنندهی چربی باعث بزرگتر شدن منافذ باز پوست شود. معمولا خانمها در دوران قاعدگی منافذ باز صورتشان بزرگتر میشود و به همین دلیل امکان بروز آکنه هم در این دوران بیشتر است.
۷ روش که به طور قطعی در درمان منافذ باز پوست موثراند
۱. انتخاب یک روتین پوستی مناسب برای منافذ باز پوست
اگر با مشکل منافذ باز صورت مواجه هستید یکی از درمانهایی که میتواند مشکلتان را حل کند این است که روتین پوستی مناسب برای منافذ باز صورت را انتخاب کنید. یک روتین پوستی روزانه منظم و درست در طولانی مدت باعث میشود منافذ پوستتان کوچکتر شود. حتی اگر یک روش کلینیکال را هم برای درمان قطعی منافذ باز پوست انتخاب کردید، باید روتین پوستیتان را به طور منظم انجام دهید تا از بزرگ شدن دوبارهی منافذ باز پوست جلوگیری کنید.
یکی از اصلیترین مواردی که باید به آن دقت کنید این است که کلیهی محصولاتی که برای مراقبت و یا آرایش پوستتان استفاده میکنید باید غیرکومدوژنیک باشد؛ یعنی فاقد چربی باشد و منافذ پوستتان را مسدود نکند. بنابراین مرطوب کننده، پرایمر، کرم ضدآفتاب یا هر محصول دیگری که استفاده میکنید باید بر پایهی آب باشد. هر محصولی را که در روتین پوستیتان استفاده میکنید باید برچسب non-comedogenic داشته باشد.
-
مشخصات یک روتین پوستی خوب
- در روتین پوستیتان باید دو بار در روز با یک پاک کنندهی غیرکومدوژنیک ملایم و فاقد الکل صورتتان را بشویید.
- در روتین پوستیتان دو بار در هفته با استفاده از اسکرابرهای غیرکومدوژنیک صورتتان را به صورت ملایم لایهبرداری کنید تا چربیها و آلودگی ها باعث بسته شدن منافذ باز صورتتان نشوند.
- در روتین روزانه تان حتما از مرطوب کننده یا آبرسان غیرکومدوژنیک استفاده کنید. آبرسانی به پوست سبب میشود چربی که غدد چربیساز ترشح میکنند به جای ماندن روی منافذ سطح پوست به لایههای میانی پوست نفوذ کنند و منافذ کوچکتر به نظر برسند.
- محافظت در برابر اشعه خورشید باعث میشود پوستتان آسیب نبیند و کلاژن و الاستین از دست ندهید. حتما از کرمها یا لوسیونهای ضدآفتاب بدون چربی در روتین روزانهی پوستتان استفاده کنید. کلاه و سایر مسدود کنندههای فیزیکی نیز میتوانند به محافظت از صورت شما در برابر اشعهی ماوراء بنفش کمک کنند.
۲. درمان با ماسکهای طبیعی
این درمان میتواند به طور قطعی در بلند مدت منافذ باز صورتتان را کوچکتر کند.
- استفاده از ماسک خاک رس یک یا دو بار در هفته میتواند به حذف چربی اضافی از منافذ کمک کند. خاک رس سبوم یا چربی اضافی منافذ را به خود جذب میکند و باعث میشود که منافذ کوچکتر شوند.
- کلاژن موجود در تخممرغ به سفت شدن پوست کمک میکند و در نتیجه سفیدهی تخممرغ در کوچک کردن نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. میتوانید سفیدهی تخممرغ را با موادی مانند ژل آلوئهورا و یا جوی دوسر ترکیب کنید و دو بار در هفته روی صورتتان بگذارید.
- انار به علت دارا بودن خاصیت آنتیاکسیدانی میتواند در طولانی مدت باعث افزایش کلاژن می شود و در نتیجه منافذ باز صورت را کاهش دهد. همچنین انار به این دلیل که خاصیت قابض که دارد تا چند ساعت پس از استفاده میتواند منافذ باز را کوچکتر نشان بدهد. بنابراین بلافاصله پس از استفاده از ماسک انار میتوانید مشاهده کنید که منافذ بازتان کوچکتر شدهاند.
- زردچوبه باکتریهای موجود در منافذ را از بین میبرد و التهاب را کاهش میدهد. خواص ضدالتهابی زردچوبه به کاهش هر نوع تورم کمک کرده و اندازهی منافذ را کوچک میکند. ماسک زردچوبه یکی دیگر از ماسکهای طبیعی است که اسفاده از آن به صورت هفتگی و منظم میتواند منافذ باز صورت را درمان کند.
۳. استفاده از لایهبردارهای شیمیایی
لایهبردارهایی که از اسیدهای آلفا یا بتا هیدروکسی (AHA یا BHA) برای لایهبرداری سلولهای مردهی پوست استفاده میکنند میتوانند آن را درمان کنند. این لایهبردارها منافذ باز صورت را تمیز کرده و میزان کلاژن را افزایش میدهند.
محصولات مراقبت از پوست روزانه مانند تونرها، سرمهایی که حاوی اسید گلیکولیک و یا اسید سالیسیلیک در دوزهای پایین هستند میتوانند برای لایهبرداری شیمیایی پوست و درمان منافذ باز صورت مفید باشند.
۴. درمان با استفاده از رتینول
رتینول یکی از مشتقات ویتامین A است که بدون نسخه پزشک هم قابل استفاده است. این ماده در بسیاری از محصولات مبارزه با چین و چروک و جوش صورت وجود دارد. رتینول میتواند با نفوذ در لایهی میانی پوست باعث تحریک بافت و افزایش تولید کلاژن شود و این فرایند با افزایش استحکام پوست میتواند باعث کاهش اندازه منافذ باز پوست شود. از آنجایی که اسفاده از ریتنول باعث میشود آسیبپذیری پوست در برابر نور خورشید بیشتر شود، سعی کنید فقط شبها از محصولات حاوی ریتنول استفاده کنید.
۵.درمان دارویی توسط متخصصین پوست
اگر درمانهای خانگی و استفاده از محصولات درمانی بدون نسخه نتوانست وضعیت منافذ باز صورتتان را بهتر کند بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا با استفاده از روشهای کلینیکال بتوانید منافذ باز صورتتان را کوچکتر کنید. متخصصین پوست یا برایتان دارو تجویز میکنند و یا این که روشهایی مانند میکرونیدلینگ و یا لیزردرمانی را به شما پیشنهاد میکنند.
در درمان دارویی منافذ باز صورت رتینوئیدهای قویتری از رتینول مانند ترتینوئین تجویز میشوند و یا برای کسانی که غدد چربی آنها فعالتر است داروهایی مانند آکوتان و یا اسپیرونولاکتون برای کاهش اندازه منافذ باز صورت تجویز میشود.
۶. درمان منافذ باز پوست با میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یکی از روشهای موفق درمانی برای تولید کلاژن است. در این روش با استفاده از سوزنهای بسیار ریز و استریل سوراخهای بسیار ظریف در سطح پوست ایجاد میشود که در نهایت با تحریک بافتهای پوست به ترمیم این زخمهای ظریف کلاژن بیشتری در بافتهای پوست تولید میشود.
۷. درمان منافذ باز پوست با لیزر
درمان با لیزر یکی دیگر از روشهای درمانی قطعی منافذ باز صورت است که در کلینیکهای پوست انجام میشود. برای درمان منافذ باز پوست از یک لیزر با پالس بالا مانند IPL استفاده میشود که همراه با مکش سلولهای مردهی پوست و آلودگیها لایهی بیرونی پوست یا ایپدرم را لایهبرداری میکند و با افزایش تولید کلاژن سبب میشود منافذ باز صورت کوچکتر شوند.
مقاله های مرتبط: